Mbi 100 shkencëtar me nam ndërkombëtar në mbrojtje të Radikës

Publikuar 2 years ago në Almakos

 Shkencëtarë nga vende të ndryshme të Europës, mes të cilëve edhe shkencëtarët e vitit 2013 në Austri dhe Gjermani, kanë nënshkruar një letër të hapur ku kundërshtojnë ndërtimet e hidrocentraleve në Parkun e Mavrovës. Letra u drejtohet, Bankës Europiane(EBRD) dhe Bankës Botërore, që shfaqin interes në financimin e hidrocentralit Boshkomovc dhe Fushës së Lukovës respektivisht.

Në letrën e tyre, ata thonë se Parku i Mavrovës është ndër parqet më të vjetra të Europës dhe është ndër më të pasurit në biodiverzitet dhe ekosistem. Sipas tyre, më e kushtueshme është prishja e natyrës sesa rryma elektrike, dhe bankat respektive ta mendojnë mirë para se të financojnë projekte të tilla destruktive, informon Almakos.

Në fund letra mbyllet duke përmendur emrat e kryetarëve të institucioneve, Suma  Chakrabarti dhe Jim Yong Kim, që nisma e tyre të merret parasysh.

Më poshtë ju mund të lexoni edhe emrat e shkencëtarëve me famë ndërkombëtare që kanë nënshkruar këtë letër në mbrotje të Radikës:

1. Friedrich Schiemer, Prof. Dr., Department Limnology, University of Vienna, Austria

2. Ljupcho Melovski, Prof. Dr., Faculty of Natural Sciences and Mathematics, Ss. Cyril and

Methodius University in Skopje, Macedonia

3. Jörg Freyhof, Dr., IUCN-SSC/WI Freshwater Fish Specialist Group, Leibniz Institute of

Freshwater Ecology and Inland Fisheries, Germany

4. Anna Roos, PhD, IUCN OSG, Department for Environmental Research and Monitoring,

Swedish Museum of Natural History, Sweden

5. Bernhard Schön, Dipl.Ing., IUCN-WCPA; University of Vienna, Austria

6. Nicole Duplaix, Dr., IUCN/SSC, Fisheries and Wildlife Department, Oregon State

University, USA

7. Michaela Bodner, Mag., Head of Heidenreichstein Mire Nature Park, Austria

8. Gwenaël Imfeld, PhD (Habil), National Center for Scientific Research, France

9. Franz Essl, Ass.Prof. Dr., Department of Conservation, Vegetation and Landscape

Ecology, University of Vienna, Austria

10. Leopold Füreder, Mag. Dr., ao.Univ.-Prof, Institute of Ecology, University of Innsbruck,

Austria

11. Karl Hülber, Dr., Department of Conservation Biology, Vegetation Ecology and

Landscape Ecology, University of Vienna, Austria

12. Thomas Wrbka, Ass. Prof. Dr., Department of Conservation Biology, Vegetation and

Landscape Ecology, University of Vienna, Austria

13. Emil Dister, Prof. Dr., Institute of Geography and Geoecology, Karlsruhe Institute of

Technology, Germany

14. Walter Arnold, Prof. Dr., Department of Integrative Biology and Evolution, University of

Veterinary Medicine, Vienna, Austria

15. Bernd Gerken, Prof. Dr., Portugal

16. Heiko Brunken, Prof. Dr., Faculty of Nature and Engineering, Hochschule Bremen,

Germany

17. Amarasinha Gunatilaka, PhD, Limnologist and Environmental Consultant, Austria

18. Jörg Ott, Dr., (retired), Department for Limnology and Bio-Oceanography, University of

Vienna, Austria

19. Konrad Fiedler, Univ.-Prof. Dr., Department of Tropical Ecology and Animal

Biodiversity, University of Vienna, Austria

20. Gerhard Imhof, Dr., Limnologist, Austria

21. Constantin E. Pöll, Mag., Department of Conservation Biology, Vegetation- and

Landscape Ecology,

University of Vienna, Austria

22. Felicia Pia Lener, Mag.a, Ecologist and Biologist, Austria

23. Hubert Keckeis, Ao. Univ. Prof. Dr., Department Limnology and Oceanography,

University of Vienna, Austria

24. Hermann Schacht, em. Univ.Prof. Dipl.-Ing., Institute for Landscape Development,

Recreation and Conservation Planning, University of Natural Resources and Life Sciences,

Vienna, Austria

25. Roland Psenner, o.Univ.-Prof. Dr., Research Group Alpine Soace, University of

Innsbruck, Austria

26. Jakub Zarsky, Mag., Researcher, Czech Republic

27. Christian Scheder, Mag., Aquatic Ecology and Engineering, Austria

28. Ingrid Schmitzberger, Mag., Ecologist, Austria

29. Carina Rofner, MSc, Institute of Ecology, University of Innsbruck, Austria

30. Steven Weiss, Dr. Assoc. Prof., Institute of Zoology, Karl-Franzens University Graz,

Austria

31. Savrina Carrizo, Dr., Programme Officer, Freshwater Biodiversity Unit, International

Union for the Conservation of Nature, UK

32. Erhard Christian, Prof. Dr., Institute of Zoology Vienna, University of Natural Resources and Life Sciences, Austria

33. Laszlo Rakosy, Prof. Dr., Department Taxonomy and Ecology, Babes-Bolyai Univerity, Romania

34. Johann Waringer, Ao. Prof. Dr., Department of Limnology and Oceanography, University of Vienna, Austria

35. Erich Hübl, em.o. Prof. Dr. Dr. h.c., Austria

36. Winfried Bücking, Dr., Biology in the Baden-Württemberg State Forest Research Institute, Germany

37. Lucian A. Teodor, Dr., Department of Taxonomy and Ecology, Babeş-Bolyai University, Romania

38. Cristina Craioveanu, Dr., Department of Taxonomy and Ecology, Babes-Bolyai University, Romania

39. Michael Succow, Prof.em.Dr., Institute of Botany and Landscape Ecology, Ernst-Moritz-Arndt-University Greifswald; Michael Succow Foundation for the Protection of Nature, Germany

40. Hans Joosten, Prof. Dr. Dr. h.c., Institute of Botany and Landscape Ecology, International Mire Conservation Group ,Germany

41. Gregory Egger, Priv.-Doz. Mag. Dr., Umweltbüro, Austria

42. Mathias Jungwirth, Univ. Prof. Dr., Dept. of Water, Atmosphere and Environment, University of Natural Resources & Applied Life Sciences Vienna, Austria

43. Stefan Bouzarovski, PhD, School of Environment, Education and Development, University of Manchester, UK

44. Thomas Frank, Univ. Prof. Mag. Dr., Department of Integrative Biology and Biodiversity Research, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna, Austria

45. Stoyan Beshkov, Assoc. Prof. Dr., Invertebrates Department, National Museum of Natural History, Bulgaria

46. Johannes Gepp, Univ. Doz. Prof. Dr., Institute of Conservation and Landscape Ecology, Austria

47. Robert A. Patzner, Univ. Prof. Dr., Organismic Biology, University of Salzburg, Austria

48. Harald Matz, OStR Mag., Mire Ecologist, Austria

49. Wilfried Robert Franz, Univ.- Doz. Mag. Dr., NSCH Board; Landesumweltanwaltschaft, Austria

50. Borislav Sandov, MSc, Climate Action Coalition Bulgaria

51. Paul Humphries, Dr., School of Environmental Sciences, Charles Sturt University, Australia

52. Astrid Schmidt-Kloiber, Dr., Senior Scientist, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna, Austria

53. Hans D. Knapp, Prof. Dr., Institute of Botany and Landscape Ecology, Ernst-Moritz-Arndt-University Greifswald, Germany

54. Christian Berg, Dr. rer. nat. habil., Institute of Plant Sciences, Karl-Franzens-University of Graz, Austria

55. Gerhard M. Tarmann, Prof. Dr., SEL Societas Europaea Lepidopterologica; Department of Natural Science at the Tiroler Landesmuseen, Austria

56. Georg Grabherr, Prof Dr., Department of Conservation Biology Vegetation Ecology and Landscape Ecology, University of Vienna, Austria

57. Rudolf Zechner, Univ. Prof. Dr., Institute of Molecular Biosciences, University of Graz, Austria

58. Spase Shumka, Dr., Department of Natural Sciences, Agricultural University of Tirana, Albania

59. Holger Wesemüller, DI, (retired), EUROPARC, Germany

60. Boyan Zlatkov, Dr., Faculty of Biology, Sofia University St. Kliment Ohridski, Bulgaria

61. Simon H. Visser, Ir., (retired), National Agency for Cultural Heritage, The Netherlands

62. Voislav Vasić, PhD, (retired), Ornithologist, Natural History Museum, Belgrade, Serbia

63. Dragan Petrov Chobanov, PhD, Institute of Biodiversity and Ecosystem Research, Bulgarian Academy of Sciences, Bulgaria

64. Vladimir T. Krpach, Prof. Dr., Entomological Society for Investigation and Conservation of Biodiversity and sustainable Development of Natural Ecosystems, Macedonia

65. Geert De Knijf, Dr., Research Institut of Nature and Forest, Brussels, Belgium

66. Ioan Ghira, Dr., Department of Taxonomy and Ecology, Babes-Bolyai University, Romania

67. Uwe K. Simon, Dr., Institute for Plant Science, Karl-Franzens-University Graz, Austria

68. Siegmar-W. Breckle, Prof. aD. Dr., Department Ecology, Bielfeld University, Germany

69. Ingo Kowarik, Prof. Dr., Department of Ecology, Technische Universität Berlin; State Commissioner for Nature Conservation, Berlin, Germany

70. Christine von Weizsäcker, Dipl.Biol., Ecoropa, Germany

71. Ricarda Steinbrecher, Dr., EcoNexus; Ecoropa, GB

72. Florianne Koechlin, Dr., Ecoropa, Switzerland

73. Jacques Grinevald, Prof., (retired), Development Studies, Graduate Institute of International and Development Studies, Switzerland

74. Wolfgang Sachs, Prof. Dr., Wuppertal Institute for Climate, Environment and Energy, Germany

75. Ernst von Weizsäcker, Prof. Dr. Dr h.c., Germany

76. Susanne Gura, Dr., EcoNexus, Germany

77. Ulf Doerner, Dipl. Ing., GreenTech, Germany

78. Hartmut Mayer, Dr., GIGA German Institute of Global and Area Studies, Germany

79. Elisabeth Bücking, Dipl. Biol., PhD, (retired), Germany

80. Hermann E. Ott, Dr., Wuppertal Institute for Climate, Environment and Energy, Climate Network Europe, Germany

81. Reinhard Loske, Prof. Dr., Witten/Herdecke University, Germany

82. Gilles-Eric Seralini, Prof., Molecular Biology, University of Caen, France

83. Mathias Finger, Prof., Switzerland

84. Axel Paulsch, Dr., Institute for Biodiversity - Network, Germany

85. Emmanuel Gritti, Dr., INRA, France

86. Julian Rode, Dr., Helmholtz-Center for Environmental Research, Leipzig, Germany

87. Jean-Baptiste Mihoub , Dr., Dept. of Conservation Biology, Helmholtz Centre for Environmental Research, Germany

88. Brigitta Erschbamer, Univ.-Prof. Dr., Institute of Botany, University of Innsbruck, Austria

89. Aleko Miho, Prof., Department of Biology, University of Tirana, Albania

90. Jula Selmani, MSc, Ministry of Environment, Albania

91. Lefter Kashta, Prof. Dr., Research Center for Flora and Fauna, University of Tirana, Albania

92. Bejo Duka, Prof., Department of Physics, University of Tirana, Albania

93. Laura Gjyli, PhD. Cand., Department of Medicine, University Aleksander Moisiu, Durres, Albania

94. Franz Speta, Univ.-Doz. Dr., (retired), Biology Centre Linz, Austria

95. Elise Speta, Dr. Foundation for Nature of the Naturschutzbundes Upper Austria, Austria

96. Barbara Ruthsatz, Prof. Dr., (retired), Department of Geobotany, Trier University, Germany

97. Mario F. Broggi, PD Dr., formerly Swiss Federal Institute for Forest, Snow and Landscape Research WSL, Liechtenstein

98. Mimoza Milo, MSc, Natural Science Faculty, Tirana University, Albania

99. Lydia Schlosser, Mag., Ecologist at Ökoteam, Austria

100. Kurt Zukrigl, Univ.Prof.i.R. DI. Dr., Institute of Botany, University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna, Austria

101. Hubert Weiger, Prof. Dr., Department for Ecological Site and Vegetation Studies, University of Kassel, Gemany

102. Axel Gruppe, Dr. rer. nat., Dipl.- Ing. agr., Department Ecology and Ecosystem Management, Technische Universität München, Germany

103. Eric Egerer, Dipl.Ing., Forum of Austrian Scientists for Conservation, Austria

104. José Antonio Donázar, Dr., Department of Conservation Biology, Doñana Biological Station, Spanish Council of Research, Spain

105. Wolfgang W. Weisser, Prof. Dr., Department of Ecology and Ecosystemmanagement Technische Universität München, Germany

106. Traudlinde Aigner, Dr.a phil., Zoologist/Biochemist, Austria

107. Perikli Qiriazi, Prof. Dr., Department of Geography, University of Tirana, Albania

108. Glícia Maria Torres Calazans Brunken, Prof., Department of Biological Sciences, Federal University of Pernambuco, Recife, Brazil

109. Kurt Pinter, DDI, Institute for Hydrobiology & Water Management, University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Austria

110. Wolfram Graf, Univ. Ass. Prof., Institute for Hydrobiology & Water Management, University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Austria

111. Susanne Muhar, Ao. Univ. Prof. Dr., Institute for Hydrobiology & Water Management, University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Austria

112. Anne Hartmann, Dr., Institute for Hydrobiology & Water Management, University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Austria

113. Helga Kremser, DI, Institute for Hydrobiology & Water Management, University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Austria

114. Carina Mielach, DDI, Institute for Hydrobiology & Water Management, University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Austria

115. Andreas Melcher, DI Dr., Institute for Hydrobiology & Water Management, University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Austria

116. Michaela Poppe, Dr., Institute for Hydrobiology & Water Management, University of Natural Resources and Applied Life Sciences, Austria

117. Roland Albert, Univ.-Prof. Dr., Department for Microbiology and Ecosystem, University of Vienna, Austria

118. Giorgos Catsadorakis, PhD, Ornithologist-Conservation Biologist, Greece

119. Joan Davies, Dr., ARC Aquatics Research and Consultancy, Switzerland

Komente
comments powered by Disqus